שורדים עד המס: למה זוכי הריאליטי משלמים מס על הזכייה?
גם משתתפי הישרדות שסועדים את ליבם על חרקים ומתמודדים עם משימות קשות ותנאי מחייה מזעזעים, ממשיכים להתעקש ולהביס את מתחריהם כדי לקבל את הזכייה המובטחת – מיליון שקלים חדשים. בסופו של דבר, אחרי ניכוי המס על פי החוק, נותרים זוכי הריאליטי עם מספר לא עגול ונמוך ממיליון.
אז האם בסופו של דבר המסע הארוך אל הפרס משתלם?
כמו כל אדם הזוכה בפרס, בין אם מדובר בלוטו או בהגרלה אחרת, גם זוכי הריאליטי מחויבים לתשלום מס על כספי הזכייה. לפי החוק כל רווח שמקורו בהימורים, הגרלות או פעילות נושאת פרסים אחרת, כמו תוכניות ריאליטי, יובאו בחשבון בקביעת ההכנסה.
מדרגות המיסוי על זכיות בריאליטי ובתחרויות נוספות שונו עם השנים. עד לשנת 2003, כל זוכי הריאליטי לא היו משלמים כלל על הזכייה. בשנת 2003 נעשה שינוי בחוק ושיעור המס על הזכיות נקבע על 25%. בשנת 2013 טיפס שיעור המס ל-30% והחל משנת 2016 המס בגין זכייה בסכום של 35,000 ש"ח ומעלה, עומד על 35%.
בגלל ריבוי תוכניות הריאליטי בארץ, לצד הגרלות הפיס והלוטו, דנים מדי שנה בשינויים בחוק. לאחרונה נוצר מהלך לפיו גם זוכים ב-10,000 שקלים ומעלה יצטרכו לשלם מיסים. שינוי זה עוד לא נקבע ברמת החוק, אלא רק הוצע כחלק מהדיון בו.
נגיד שזכינו – איך הזכייה מחושבת?
כשאלה ניצחה את ג'קי בקרב האש המדובר של גמר "הישרדות" האחרון היא הפכה לשורדת האחרונה וזכתה במיליון שקלים. בראיונות וגם בתוכנית, כשנשאלה מה תעשה עם הזכייה, סיפרה על הרצון שלה לקנות לעצמה דירה באזור המרכז. לאחר חישובי המס, נדמה שהחלום הזה עשוי להתרחק.
עבור זכייה במיליון שקלים, מחויבת אלה, או כל זוכה אחר בפרס הגדול, בתשלום מס של 35%. כלומר – 350,000 שקלים בסך הכל. הסכום הסופי של הזכייה יהיה "רק" 650,000 שקלים.
בתחילת הדרך, כשתחום הריאליטי היה בחיתוליו, הפרסום אודות סכומי הניצחון הגבוהים ו"מיליון השקלים" היה מסנוור. היום כבר ידוע שמדובר במיתוס ולמעשה, סכומים לא מבוטלים מתוך הזכייה משולמים כמס על הזכייה.
אז האם זה כדאי?
אם בוער בך חיידק הריאליטי ואתה מתלבט האם להשתתף במסע המפרך של "המרוץ למיליון" או לזלול חרקים ב"הישרדות" Alfie כאן כדי להזכיר לך שכל לעיסה של חרק שווה נכון לכרגע 35% פחות…