שנת המס 2023 נפתחה ואנחנו מזמינים אתכם לוובינר הפקת דו"ח במערכת אלפי
יום שני 15/04 בשעה 20:30

עושים סדר בקריפטו

אחת הדעות הנפוצות היא כי היחס לקריפטו בעיני החוק זהה ליחס לניירות ערך או מטבעות פיאט (דולר, שקל וכו'), אך דעה זו שגויה. החוק מגדיר כי מטבע מבוזר הוא נכס עם כלל המשמעויות הנגזרות מכך. לדוגמא, לא ניתן לבצע קיזוז עליות שער מרווח הון כמו שניתן לבצע בעת מסחר במט"ח.

כיום, תחום הקריפטו מפותח מאוד, וניתן לבצע מספר רב ומגוון של פעולות על המטבעות השונים

חלק מן הפעולות יוצרות “אירוע מס“ (פעולה שבעקבותיה חל חיוב או פטור ממס) 

אז מה הן אותן פעולות? 
האם הדין עבור כריית מטבעות ומכירת מטבעות זהה?
האם אנחנו צריכים לשלם מס במידה וקיבלנו מטבע במתנה?

עשינו לכם סדר בפעולות השונות שניתן לבצע בקריפטו, והשלכות המיסוי בגינן.

אירועי מס בקריפטו

קניית מטבע קריפטו באמצעות מטבע מקומי או מט"ח (פיאט) – רכישת מטבעות מבוזרים זה לא אירוע מס, כמו גם אחזקת המטבע.

הפקדה לחשבון/ארנק או משיכה מחשבון/ארנק – כל עוד זה בין חשבונות וארנקים של בעל המטבעות, אין אירוע מס.

מסחר בין מטבעות – כל פעולה כזו היא אירוע מס מכיוון שהחלפת מטבע זה מימוש נכס, והרווח ימוסה לפי מס רווח הון או מס שולי במידה והפעילות מגיעה לכדי עסק.

מכירת מטבע לפיאט – כמו במכירת נכס, זהו אירוע מס והמיסוי יחושב לפי רווח הון או מס שולי.

כריית מטבעות – זהו תהליך בו מעבדים ומאשרים מידע ברשת הבלוקצ'יין על מנת לתפעל אותה, ובתמורה מקבלים תגמול בצורת מטבעות קריפטו. פעילות של כריית מטבעות הינה פעילות עם מאפיינים עסקיים, ולכן כל הכנסה מסוג זה ממוסה לפי מס שולי.

קבלת תשלום במטבע קריפטו- הכנסה כזו הינה בעלת מאפיינים עסקיים, מכיוון שהתשלומים הם חלק מהפעילות השוטפת של העסק. באירוע זה, שווי התשלום יהיה השווי ההוגן (שווי שוק) של המטבעות שהתקבלו וזה יחוייב במס שולי. בעת מכירת המטבעות, הרווח או ההפסד הינו הוני.

קבלת מטבע קריפטו במתנה (Airdrop) – אירוע זה תלוי בפעילות אשר בגינה התקבלה המתנה. במידה והפעילות עסקית המטבעות ימוסו כהכנסה עסקית, אך במידה והפעילות אינה עסקית יחול מס הוני בעת מכירת המטבעות על מלוא הסכום.

קבלת מטבע קריפטו מפיצול (Fork) – מצב זה דומה מאוד לפיצול במניות, ואין אירוע מס. לא באמת מקבלים תגמול כלשהו, מכיוון ששווי המטבע המקורי מתחלק בין המטבעות החדשים שהתקבלו מהפיצול.

רכישת שירות או מוצר באמצעות מטבע קריפטו – כשרוכשים מוצר או שירות כלשהו באמצעות קריפטו, מתקיים מימוש של המטבעות. מימוש זה הינו אירוע מס בו נכיר ברווח או הפסד, והמיסוי יהיה הוני כל עוד זו אינה פעילות עסקית שוטפת.

הפקדת מטבעות קריפטו ל'סטייקינג' (Staking) או לבריכת נזילות (Pool) – סטייקינג ובריכות נזילות מאפשרים למחזיקי מטבעות קריפטו להשקיע את אחזקותיהם בסוג של פיקדון. הפקדת המטבעות ומשיכתם מהפיקדון אינם אירועי מס בפני עצמם, אך התמורה המתקבלת מחויבת במס. המיסוי יהיה בהתאם לפעילות, ולכן אם היא מגיעה לכדי עסק הדין יהיה מס שולי מקבלת המטבעות, ולא מס הוני על מכירתם.

הכנסות ריבית – יש פלטפורמות המעניקות הלוואות או אפשרות למינוף במסחר, ובתמורה משלמות ריבית לבעל המטבע. במקרה הנ"ל מדובר בהכנסות ריבית, במקרה של קריפטו, הכנסות ריבית ממוסות במס שולי פאסיבי (החל מ- 31%) ולא מס הוני, קיים ניסיון לטעון שהכנסות אלו חייבות במס הכנסות ריבית בשיעור של 15% אך מס הכנסה אינו מקבל עמדה זו.

נתינת תרומה בקריפטו – אין חובת תשלום מס, ובדומה לתרומת נכס ניתן אף ניתן לקבל זיכוי מס בשיעור 35% מסכום התמורה.

אז מה ההבדל בין השקעה למסחר?

ההבדל העיקרי בין משקיע לסוחר הוא שמשקיע בדרך כלל יעדיף השקעה לטווח ארוך. משקיעים יעדיפו לחקור ולנתח פרויקטים ברמה עמוקה, לחשב את התשואה הפוטנציאלית העתידית של הפרויקט ויתעניינו במיוחד בכל הצד הפונדמנטלי של ההשקעות.
לעומת זאת, סוחר הוא יותר אקטיבי ומבצע פעולות בתדירות גבוהה יותר. מסחר יכול להיעשות בטווח של כמה שעות, כמה ימים, כמה שבועות או אף כמה חודשים, ובדרך כלל יהיה מגובה בניתוחים טכניים של גרפים שונים.

מבחינת רווחיות, המשקיע נהנה מאפקט הריבית דריבית. ככל שהשקעה עולה ומניבה תשואות, הכסף צומח בקצב מהיר יותר. משקיע אינו משלם הרבה עמלות, ומחויב במס רק לאחר מכירת ההשקעה. מצד שני, הסוחר יוצר אירוע מס כמעט בכל פעולת קנייה ומכירה שהוא מבצע, וגם משלם הרבה יותר עמלות. על מנת שהסוחר ירוויח יותר מהמשקיע, יש צורך בהתנהלות טובה הבנויה ממשמעת עצמית גבוהה מאוד, ניהול סיכונים וידע טכני מבוסס סטטיסטיקה.

מה ההבדל במיסוי בין מסחר בקריפטו להשקעה בקריפטו?

כשסוחרים בקריפטו רווחים או הפסדים ממסחר נחשבים רווחי או הפסדי הון, ולכן ממוסים בהתאם. במקרים מסוימים מס הכנסה יכול להחליט שפעילות מסחר מגיעה לכדי עסק, ואז הרווחים ממוסים כהכנסות מעבודה. במקרה זה, חל מס שולי שיכול להגיע לכ-50%! אז איך מס הכנסה קובע אם פעילות המסחר מגיעה לכדי עסק?

יש כל מיני פעולות שיכולות להעיד על פעילות עסקית. סוחר שלוקח הלוואות באופן קבוע למסחר,
השכרת משרדים והעסקת עובדים בתחום המסחר, ניהול השקעות של אחרים, כריית מטבעות,
קיזוז הוצאות מרווחי המסחר, פעילויות מסחר גדולות מאוד ופיתוח טכנולוגיה (כגון בוטים) למסחר
יכולים להעיד שאתם בעצם עסק.

לסיכום, ההבדל בין להיות מסווג כמשקיע לבין סיווג של עסק הוא תשלומי מס. ככלל,
מס שולי יוביל להוצאות מס גבוהות יותר ממס הוני,
ולכן כדאי לתכנן את פעילות המסחר בצורה המתאימה.

מאמרים נוספים

אחד הדוחות החשובים לכל עצמאי הינו דו"ח הרווח והפסד. דו"ח זה מסכם את הכנסות והוצאות העסק, ומציג את שורת הרווח התחתונה לשנת הפעילות.
דילוג לתוכן