מהי אנרגיה מתחדשת ואיך היא קשורה להטבות מס?
בשנים האחרונות, עם פיתוח של אמצעים ומערכות טכנולוגיות חדשות ועם העלאת המודעות לשמירה על הסביבה וחיסכון באנרגיה, מעודדת המדינה שימוש וייצור של אנרגיה מתחדשת ומספקת גם הטבות מס למי שבוחר ללכת בדרך הזו. מחוות הרוח שבגולן ועד לשטחים החקלאיים בדרום שמתקשטים בפאנלים סולריים.
מזג האוויר שטוף השמש בישראל ברוב ימי השנה מאפשר כמעט לכל אחד מאיתנו לנצל את המומנטום, להצטרף למאמץ, ברוב המקרים לקבל תשואה מאוד טובה על ההשקעה, ובנוסף להרוויח דרך הטבות המס שהגדירה המדינה. לא משנה אם מדובר בחקלאי בעל שטח רחב באחד המושבים בערבה, בעל נכס מסחרי, בעליו של בית פרטי או בניין דירות משותף.
איך מתבטאת אנרגיה מתחדשת בשטח?
בארץ, מקדמים בשנים האחרונות פעילויות שמטרתן להגביר את הפקת האנרגיה הסולארית, תוך ניצול אנרגיית השמש. הפאנלים הסולאריים אותם אפשר להתקין על גגות ובשטחים חקלאיים, באזורים שטופי שמש, מאפשרים להפוך את קרני השמש לחשמל. מערכות האנרגיה הסולארית לא מזהמות את האוויר ולא מייצרות גזי חממה מסוכנים, ולכן נחשבות ידידותיות לסביבה וחכמות.
דרך נוספת לייצור אנרגיה מתחדשת בישראל היא שימוש באנרגיית רוח באמצעות התקנה של טורבינות רוח. היום קיימות טורבינות רוח בעיקר באזור רמת הגולן.
הטבות המס על הפקת אנרגיה ירוקה
אם יש לכם שטח לא מנוצל שבו השתמשתם להתקנה של פאנלים סולאריים לייצור חשמל ביתי תוכלו לקבל לפי חוק הטבת מס משמעותית. התקנת הפאנלים והיכולת למכור את החשמל לחברת החשמל מייצרות הכנסה שיכולה להיות משמעותית גם עבור בעלי בתים ושטחים פרטיים.
גם התקנת טורבינות רוח, כפי שהותקנו בשנים האחרונות בשטחים שונים בגולן ובעמק הירדן, נחשבת לאחת השיטות הפופולריות היום ליצירת אנרגיה ירוקה. הטורבינות מותקנות בשטחים פתוחים בהם נושבת רוח חזקה ויכולות לייצר חשמל מבלי לפגוע באיכות הסביבה.
כדי לעודד את ההשקעה במתקנים המייצרים אנרגיה ירוקה הוגדרו לפי החוק מספר פרמטרים לקבלת פטור, לפי גודל ההכנסה:
- פטור מלא על הכנסה ממכירת חשמל שהופק באמצעות מתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת עד סכום של 24,800 שקלים בשנה (לשנת 2022).
- מעל סכום של 24,800 שקלים ועד להכנסות ורווחים של 102,292 שקלים בשנה (ב2022) יחויב ב-10% מס מהשקל הראשון.
- הכנסה מעל 102,292 שקלים בשנה, עד סכום של 102,292 ש"ח – יחויב ב10%, וכל שקל נוסף יחויב במס בהתאם לשיעור המס השולי.
משכירים קרקע או גג למתקני מערכות סולאריות? גם לכם מגיעה הטבה
אם אתם בעלי קרקע, תוכלו להשכיר את הקרקע להקמת מתקנים להפקה וייצור של חשמל על ידי גופים חיצוניים.
בשנת 2020 אישרה הממשלה עוד תיקון בחוק לפיו גם בעלי דירות שבבעלותם חלקים מבניין משותף (לפחות שני שליש מהבניין) יכולים להתקין לוחות סולאריים על גג הבניין ולקבל הטבה במיסוי, כל עוד ההתקנה אינה פוגמת בחזות המבנה ולפי התקנים הסביבתיים הנדרשים על פי חוק.
גם על תשלומי השכירות תוכלו לקבל הטבות מס, כאשר המס היום עומד על 31%. לפי החוק, תקבלו פטור מלא ממס עד סכום של 5000 שקלים בשנה. מעבר לסכום הזה, קובע החוק כי יתקבל פטור מתקפל, כך שאם לדוגמה הרווח הוא 6000 שקלים בשנה, תהיה פגיעה בפטור בשווי של 1000 שקלים.
איך מקבלים את הטבות המס?
אם אתם משכירים שטח: כדי לקבל את הטבת המס יש למלא טופס מספר 1301 בעת הגשת הדו"ח השנתי. בחלק א' של הטופס, בו מוזנים הפרטים האישיים, קיים סעיף בו תוכלו לדווח כי היו לכם הכנסות בהתאם לחוק אנרגיות מתחדשות ואת ההכנסות בהתאם למסלול שבחרתם (פטור עד התקרה או מס קבוע בשיעור של 10% מההכנסה ברוטו).
אם אתם מפיקים חשמל ומוכרים אותו לחברת החשמל: בכל הקשור להפקת חשמל ומכירתו, דורש החוק כי צרכן ביתי ו/או יחיד יודיע לחברת החשמל או לכל ספק שירות חיוני אחר ו/או לפקיד השומה על מסלול ההטבה שנבחר, באמצעות טופס 1400. (קישור)
את ההצהרה יש לשלוח לחברת החשמל בפעם הראשונה בה מבקשים הטבות בגין מכירת החשמל. בנוסף, יש להמציא אישור שנתי מחברת החשמל או מכל ספק שירות חיוני אחר ולהעביר אותו יחד עם שאר הטפסים לרשות המיסים.
במהלך תהליך יצירת הדו"ח השנתי באמצעות מערכת Alfie תוכלו לדווח על ההכנסות מאנרגיה מתחדשת, בהתאם לחוק, ולקבל את הטבות המס.